Kun med vand bliver det rent

En samtale med eksperten

En virkelig grundig rengøring af bagdelen lykkes kun med vand – det er klart for eksperten prof. dr. med. Alexander Herold. Hvorfor det forholder sig sådan, hvilke farer der kan være ved en forkert rengøring, og hvorfor de fleste mennesker i Centraleuropa stadig praktiserer rengøring med papir, afslører prof. dr. med. Alexander Herold i dette interview.

Om prof. dr. med. Alexander Herold

Prof. dr. med. Alexander Herold

Prof. dr. med. Alexander Herold er specialist inden for koloproktologi ved det internationalt anerkendte ende- og tyktarmscenter i Mannheim.

Eksperten er fortaler for rengøring af bagdelen med vand og fraråder brug af behandlet toiletpapir og vådservietter.

”Min anbefaling er altid den samme: Så vidt det er muligt, bør man kun rengøre med vand.”

Interview med prof. dr. med. Alexander Herold

Til den almindelige kropshygiejne er vand en selvfølge. Hvorfor er det ikke lige så indlysende, når det drejer sig om hygiejnen af bagdelen?

Ligesom ved kropshygiejnen er vand vigtigt for rengøringen af bagdelen. Tidligere sparede man på vandet til den personlige hygiejne. I dag, hvor vi nærmest dagligt går i bad, kan man dårligt forestille sig dette – men når det drejer sig om toilethygiejnen, halter vi bagefter.

Hvilken form for rengøring vil du anbefale?

Mit svar er helt tydeligt: Rent vand – varmt eller koldt – er altid den mest grundige og skånsomme metode. Afbleget, parfumeret og farvet papir bør man undgå på grund af den allergifare, der er forbundet med det. Også fugtet toiletpapir vil jeg fraråde. Man kan reagere allergisk på de konserveringsstoffer, der gør papiret holdbart, samt de stoffer, der sikrer fugtigheden.

Hvad er farerne ved en forkert rengøring af bagdelen?

En forkert rengøring af bagdelen kan udløse allergier, hudirritationer samt eksem med en kløe, der i nogle tilfælde er uudholdelig. Det samme gælder en utilstrækkelig eller manglende rengøring. Især ved en relativt blød afføring er det ikke muligt at fjerne resterne tilfredsstillende med papir. Dette øger risikoen for, at de nævnte problemer opstår.

Hvilke ulemper er der forbundet med rengøring med vand?

Absolut ingen. Med vand bliver bagdelen helt ren, og rengøringen er desuden skånsom. Vand er nogle gange det mest hygiejniske rengøringsmiddel.

Har du en teori om, hvorfor rengøring med papir praktiseres af de fleste mennesker i Centraleuropa?

Jeg vil mene, at det har at gøre med toilettets historiske udvikling. Tidligere var der ikke noget skyl på toilettet, og der var således ikke noget vand på toilettet. Derfor var det ikke muligt at rengøre bagdelen med vand. Der var kun avispapir til rådighed. På den måde blev papirrengøringen etableret, og den har bestået op til i dag, selvom det ikke er den grundigste metode.

Hvad er dit råd til toiletrengøringen, når man er på farten?

Også på farten er rengøring med vand den bedste metode. Hvis det ikke er muligt, anbefaler jeg en mellemvej: At væde lommetørklæder under hanen, rengøre bagdelen med dem og derefter duppe den tør med et lommetørklæde.

Har du selv prøvet et douchetoilet? Hvad mener du om det?

Jeg har allerede prøvet nogle douchetoiletter og er meget overbevist – jeg kan bestemt anbefale et douchetoilet.

Vil du gerne selv opleve følelsen af friskhed?

Jenny sidder på douchetoilettet Geberit AquaClean Mera

Hvis først du har oplevet den friske, rene følelse, som du får med et Geberit AquaClean douchetoilet, ønsker du bestemt ikke at give afkald på den følelse igen.

Er du nysgerrig efter en test?

Test og køb
Tilmeld dig nyhedsbrevet
Flere informationer om de enkelte modeller
Download brochure  (5.7 MB)
Kontakt os