5 Genveje til et stilsikkert badeværelse

Nye farver og materialer er rykket ind på badeværelset, hvor vi er blevet modige og tør vise mere personlighed i indretningen. Men hvordan holder du styr på de nye trends? Få indretningsarkitekt Kira Staugaards gode råd til et stilsikkert badeværelse.

Badeværelset er en oase i hjemmet, hvor vi kan være helt i fred og få en pause fra hverdagens travlhed. Måske derfor bruger vi flere penge end tidligere på at renovere og indrette netop dette rum. Med enkle greb kan du give dit badeværelse et løft, som vil imponere gæster og give dig selv ekstra glæde hver eneste dag. Og hvor badeværelset for få år siden skulle være hvidt-i-hvidt og have helt rene linjer, er der nu større frihed til at sætte sit personlige præg på rummet.

”Vi er blevet mere modige i vores indretning og tør bruge flere farver og blande materialer. Det er okay at stikke ud, vise personlighed og overraske i sin indretning – også på badeværelset,” siger Kira Staugaard, indretningsarkitekt og ejer af kiradesign.dk.

geberit aquaclean sela

Stil, farver og ny teknologi

Hun forklarer, at især dæmpede og jordnære farver gør sig godt på badeværelset, og at den friske nuance ’neo mint’, som trendforskere har udnævnt til årets farve 2020, også finder vej til badeværelset.

”I det hele taget har vi fået flere æsker at gribe ned i, men det kræver til gengæld, at man har en god plan, så resultatet bliver en wauw-oplevelse og ikke en stor farvelade,” fastslår Kira Staugaard, der har arbejdet med indretning af badeværelser i mange år.

”Badeværelset har en særlig plads i mit hjerte. Det er et vanskeligt rum at indrette, fordi alt skal kunne tåle fugt og temperaturskift. Samtidig er det boligens mest tekniske og dyreste rum pr. kvadratmeter, og det kan koste dyrt, hvis ens plan ikke er lagt rigtigt fra starten,” siger Kira Staugaard, som anbefaler, at man spørger fagfolk til råds, inden man går i gang med at renovere.

Ud over stil og farver er der nemlig også ny teknologi at forholde sig til. Det kan f.eks. være vandhaner og sæbedispenser med håndfri betjening og et højteknologisk douchetoilet, der gør det muligt at droppe toiletpapir og i stedet blive rengjort blid med vand og føntørret med lun luft efter toiletbesøg.

”Der er kommet større fokus på hygiejne, og jeg er selv stor fortaler for douchetoilettet, som flere og flere vælger, fordi det giver velvære og gør hverdagen nemmere”, siger Kira Staugaard.

kira staugaard

Individuelle løsninger

Endelig står god opbevaringsplads højt på ønskelisten, når badeværelset skal renoveres. Hvor det tidligere var eksklusivt at vise sine dyre parfumer og håndklæder frem, vil vi i dag hellere gemme dem væk.

”Ordentlighed udstråler overskud, så i dag er der prestige og god stil i at rydde op og have få ting fremme. I stedet investerer vi i skræddersyede, individuelle og langtidsholdbare løsninger, så snedkerierne har gode dage. Træ vinder frem – også i nye varianter som elm, valnød og sortolieret eg – og gerne med specielle greb,” fortæller Kira Staugaard.

De ting, vi har stående fremme, skal være eksklusive, nøje udvalgt og bidrage til indretningen, f.eks. med en lækker, ny duft, som ikke er klassisk lavendel eller citrus, men måske rosmarin, citrongræs eller cedertræ.

”Det virkelig lækre badeværelse må gerne være en positiv oplevelse for alle sanser. Og badeværelset behøver ikke nødvendigvis matche resten af huset – det må gerne have sin eget individuelle udtryk,” konstaterer Kira Staugaard.

EKSPERTENS 5 TIPS TIL ET STILSIKKERT BADEVÆRELSE

Indretningsarkitekt Kira Staugaard ser disse tendenser på badeværelset i 2020:

Højteknologisk toilet

”Et douchetoilet er en hygiejnisk fordel, fordi du kan slippe for toiletpapir og i stedet blive rengjort med vand – og det hele styres med fjernbetjening eller en app. Desuden fås douchetoilettet Geberit AquaClean med automatisk lugtudsugning, så badeværelset altid er behageligt at komme ud på.”

Linoleum

”Linoleum er et bæredygtigt naturprodukt, som har en lækker overflade, der altid har en behagelig temperatur. Og så fås linoleum i et hav af farver. På badeværelset bliver linoleum især brugt på skabe og måske også bordpladen.”

Ædle metaller og sort

”Sorte armaturer er et kæmpehit. De er især flotte sammen med marmor, som er et materiale, som også hitter stort i år. Armaturer i ædelmetaller som kobber og messing holder stadig.”

Moderne badekar

”Spabadet er væk. I stedet prioriterer flere et badekar – gerne fritstående og i en anderledes form og et lækkert materiale. F.eks. sanitetsakryl, der er lunere at sidde i.”

Anderledes fliser

”Det er fantastisk, at der også er kommet farver og former på fliserne. F.eks. fliser i sildebensmønster og i et væld af smukke mønstre.”