Toiletluksus på festival

NorthSide vil være landets grønneste kulturbegivenhed og give festivalgæsterne en oplevelse ud over det sædvanlige. Derfor har festivalen i år bl.a. installeret fire luksustoiletter på festivalpladsen.

northside toiletvogn

For mange er festivaler forbundet med mudder, teltlejre og fadøl. Men siden 2010 har NorthSide haft et ønske om at være en anderledes festival.

”Vi er en byfestival, hvor man ikke overnatter. Og siden starten har vi ønsket at skabe en mere bæredygtig festival, hvor der godt må være lidt luksus, selv om vi er ude på græsset,” forklarer Jesper Stubkier om de tydelige kontraster, der er mellem NorthSide og en klassisk, dansk festival.

Han er Partnership Manager hos DTD Group, der som Danmarks største koncert- og festivalarrangører bl.a. står bag NorthSide. De seneste år har festivalen været 100 procent økologisk på maddelen, og i år har arrangørerne taget den grønne ambition skridtet videre og gjort maden plantebaseret.

northside 2022

Luksustoiletter med wow-oplevelse

I år har festivalen desuden valgt at levendegøre de to pejlemærker gennem forskellige partnerskaber, der udvikler fællesskabet og bæredygtigheden på festivalen – bl.a. med sanitetsproducenten Geberit, der har bidraget med fire luksustoiletter.

”Normalt er festivaltoiletter ikke noget, der rimer direkte på luksus. Så for at lave en kontrast til det har vi installeret fire luksustoiletter på pladsen, som vores gæster kan blive overraskede over at få en wow-oplevelse med,” fortæller Jesper Stubkier.

aquaclean toiletvogn

Douchetoiletterne rengør festivalgæsterne med vand, hvilket ifølge Geberit er mere skånsomt end rengøring med toiletpapir. Og i det grønne regnskab spiller det ekstra vandforbrug næsten ingen rolle. Derimod er fremstillingen af toiletpapiret og elforbruget til opvarmning af vandet i produktionen af papiret af central betydning.

Hyldest til savnet festivalstemning

En husstand* bruger i gennemsnit 27,5 kg. toiletpapir om året. Når man rengør med vand, reduceres forbruget af træ til toiletpapir med 61 kg. Det svarer til en træstamme på 1,7 meters højde og 30 centimeters diameter.

Til fremstillingen af toiletpapir kræves der desuden årligt 2.350 liter vand pr. husstand. Rengøring med vand bruger til sammenligning kun 1.500 liter og sparer dermed 850 liter vand om året. Det svarer til knap 6 badekar a 150 liter.

Og endelig har luksustoiletterne et mindre CO2-udslip. Bruger man dem et helt år, vil de spare en husstand for 24 kg mindre CO₂ end fremstillingen af det toiletpapir, der ellers ville være påkrævet.

”Der hersker ingen tvivl om, at NorthSide er en fed festival, og vi glæder os til at se Eskelunden blive fyldt med musik og festivalglade mennesker. Udover at være en hyldest til den festivalstemning, som så mange savner og glæder sig til, er samarbejdet også en hyldest til at se muligheder frem for begrænsninger. Derfor vil vi gerne give alle festivalgæster en ren og lækker oplevelse i form af de flotteste festivaltoiletter til dato,” siger Jon Mathiassen fra Geberit.

Også Jesper Stubkier glæder sig til at slå dørene op igen efter to års pause.

”Vi glæder os helt vildt til at komme i gang igen. Både til at få alle de nye partneres bidrag ud at leve. Og ikke mindst til at møde vores festivalgælder ude på pladsen og skabe en grøn og overraskende musikfest,” siger han.