Flere vil have strøm til toilettet

Danskerne har travlt med at bygge nye boliger, og vi lader i høj grad teknologien flytte med ind. Online styring af lys og varme, berøringsfri løsninger og douchetoiletter er blandt fremtidens boligtendenser.

Geberit AquaClean Tuma på badeværelset

Byggeriet af privatboliger er kommet godt i gang efter finanskrisen, og Dansk Byggeri forventer, at der vil blive bygget 22.500 nye boliger i løbet af 2017. Til sammenligning blev der i 2013 bygget 11.500 nye boliger i Danmark.

”Det er en rigtig god investering at bygge nyt frem for at renovere en ældre bolig. Blandt andet fordi du har styr på økonomien, er sikret en høj gensalgsværdi og kan indbygge ny teknologi ind fra starten,” siger Thomas Dahl, adm. direktør i eurodan-huse, som har bygget huse til danskerne siden 1978.

I en tid, hvor mange børnefamilier har travlt med to fuldtidsjob og også kører børnene til dans og er frivillige i fodboldklubben, må det gerne være nemt og rart at komme hjem, siger Thomas Dahl, som sammenligner danskernes boligpræferencer med en lavenergirude:


”Yderst er der aluminium, som kræver minimum vedligeholdelse, i midten sørger tre lag glas for lavt energiforbrug og høj komfort, og indenfor sikres æstetikken med enkle trærammer. Kort sagt går vi efter løsninger, som er vedligeholdelsesvenlige, har lave driftsomkostninger, er gode for miljøet og ser godt ud,” forklarer han.

Teknologien flytter ind

En af de faktorer, der er med til at gøre hverdagen lettere, er den teknologi, der flytter med ind i den nye bolig.

”Det teknologiske indtog i boligen sker stille og roligt i takt med, at producenterne udvikler løsninger, som er brugervenlige og tilgængelige. Hos os er det standard, at man kan styre varmen med sin smartphone eller tablet, og det er efterhånden også helt almindeligt, at lys og alarm kan styres online,” siger Thomas Dahl, der ligeledes oplever, at berøringsfri løsninger vinder frem.

”Berøringsfri stikkontakter og armaturer bliver mere og mere udbredt – ikke mindst på badeværelset. Fuldt forståeligt, for det giver virkelig mange fordele, for eksempel forhindrer det vandspild, sikrer en høj hygiejne og er designmæssigt med til at give et enkelt og rent udtryk.”

Geberit iCon badeværelse med AquaClean Tuma douchetoilet

Fremtidens toilet

Hos Falsing VVS oplever man også, at badeværelset bliver opprioriteret og ofte er det rum, hvor teknologi og berøringsfri løsninger gør deres indtog først.

”Der er en markant stigende efterspørgsel på berøringsfri elementer, og vi får især flere henvendelser fra børnefamilier, som gerne vil have en lettere hverdag,” siger ejer Kim Falsing, som forudser, at interessen for berøringsfri armaturer, stikkontakter og andre intelligente løsninger blot vil stige fremover.

”Vi sælger for eksempel flere og flere douchetoiletter, som gør toiletpapir unødvendigt. I stedet sørger toilettet for at rengøre dig med lunt vand efter toiletbesøg, så du er helt ren i løbet af 20 sekunder og slipper for at komme i nærheden af bakterier,” forklarer Kim Falsing, der selv har et Geberit AquaClean som kundetoilet, så nysgerrige kunder kan opleve fremtidens toilet på nærmeste hold.

Vi vil have funktion og kvalitet

Netop funktionaliteten er i højsædet, når det gælder boligindretning, fastslår Thomas Dahl fra eurodan-huse.

”Vi bruger generelt flere penge på boligen, men samtidig er vi blevet mere bevidste om, at det, vi køber, skal give værdi. Man kan sige, at kvalitet og funktionen kommer frem for prestige. Vi investerer for vores egen skyld – ikke for at imponere naboen,” siger han og nævner et eksempel fra badeværelset:

”Langt de fleste vælger i dag et væghængt toilet med skjult cisterne, fordi det ser godt ud og samtidig er nemt at rengøre. Det samme gælder berøringsfri armaturer. En anden tendens er, at mange stadig får installeret badekar, mens de færreste vælger jacuzzi. Vi har med tiden lært, at badekarret er praktisk til både børn og voksne, mens det ofte er for besværligt at gøre jacuzzien klar, og den derfor ender med at stå ubrugt hen i årevis.”

Det understøttes af en undersøgelse, som Yougov har gennemført for Geberit. I den svarer hver tredje af de adspurgte danskere, at de drømmer om at få et badekar, mens kun hver femte kunne tænke sig en jacuzzi.