Har du føling med det berøringsfrie hjem?

Der er flere fordele ved at leve i et berøringsfrit hjem. Det handler ikke kun om hygiejne, men også om velvære og om at spare på energien. Og snart kan du nøjes med at tale til dit hjem.

Vandhanen og sæbedispenseren fungerer ved hjælp af en sensor, skraldespanden ved et tryk med foden, og køkkenlågen åbnes med et let tryk fra knæet. Stikkontakterne kan du også få i en hygiejnisk udgave, der enten er antibakteriel eller ikke kræver berøring.

Berøringsfrie elementer har for alvor vundet frem i de danske hjem i de seneste år, og det skyldes først og fremmest, at danskerne gerne vil have bedre hygiejne i hjemmet, oplever Kim Falsing fra Falsing VVS:

”God hygiejne er for mange lig med bedre levestandard. Et hjem skal ikke kun se rent ud, men rent faktisk være rent og dermed også bakteriefrit. Det gælder særligt i køkkenet og endnu mere i badeværelset. Faktisk er badeværelset ofte det rum, hvor berøringsfri teknologi gør sit indtog.

”Efterspørgslen på berøringsfrie elementer er steget markant. Folk begynder typisk udskiftningen på badeværelset, og deres begrundelse er først og fremmest, at de gerne vil sikre en bedre hygiejne,” siger Kim Falsing.

geberit aquaclean mera douchetoilet med fjernbetjening

Helt uden hænder

Og det kan faktisk lade sig gøre at komme ind og ud af badeværelset stort set uden at bruge hænderne til andet end at åbne døren.

”Med de nye douchetoiletter slipper du både for at hive fat i toiletrullen og selv at skulle tørre dig. Det hele klares ved tryk på en knap, så man er ren i løbet af 20 sekunder uden at komme i nærheden af bakterier. Og med den berøringsfrie sæbedispenser og vandhane er alt, du skal gøre, at vifte dine hænder foran den infrarøde sensor, så er du sikret den rette mængde sæbe og vand, der slukker igen efter 30 sekunder,” siger han.

Der er også grønne fordele ved de berøringsfrie elementer, og dermed kan det være en god investering. Automatisk sluk for vandhanen reducerer vandspild, en sensor på lyset sparer på strømmen og douchetoilettet gør, at du helt kan undvære toiletpapir, forklarer Kim Falsing.

I dag kan flere af elementerne fås til en overkommelig pris, og det betyder, at kundekredsen har udvidet sig.

”Vi får flere og flere henvendelser fra børnefamilier, der gerne vil have lettet deres hverdag med berøringsfrie løsninger. Særligt de nye douchetoiletter sælger vi mange af. Både børn og voksne synes, det er helt fantastisk at få den service, at teknikken tager over for dem og ordner alt.”

Har du talt med dit hjem i dag?

Selv om der de seneste år er sket en markant udvikling, når det kommer til berøringsfrie elementer, så rækker drømmen om at få integreret berøringsfrie løsninger i sin bolig længere endnu. Det forklarer Theis Passer, der er direktør i e-designfirmaet AVI, som har speciale i teknologien bag intelligente boliger - det, der også kaldes ’smart houses’.

”Efterspørgsel bunder først og fremmest i et ønske om et hjem med mere bekvemmelighed. Her er stemmestyring ’det nye sorte’,” forklarer Theis Passer, der netop er kommet hjem fra en konference i Amsterdam, hvor han er blevet opdateret på nyhederne på området.

”I stedet for at styrte rundt og slukke for alt, hvad der står tændt, når du forlader huset, kan du tale til dit hus og bede det om at slukke alt lys i boligen, slukke tv’et, lukke vinduerne og rulle persiennerne ned. Og når du kommer hjem, kan du bede huset om at tænde lyset igen og sætte dit yndlingsnummer på, for huset forstår ikke alene enkelte ord, men helt almindelig tale.” fortæller Theis Passer.

Han understreger, at teknologien findes i flere engelsktalende lande, men det er kun i USA og England man kan købe den, og at der vil gå et stykke tid, før det når de danske hjem.

”Men industrien er klar. De brænder for at producere noget, der imponerer – og det gør det berøringsfrie.”