Hvad siger dit hjem om dig?

Uanset om du indretter dig med unikke rejsefund, den nyeste teknologi eller nøje udvalgt design, så fortæller dit valg af detaljer i boligen en vigtig historie om dig

geberit badeværelse

Bor du omgivet af fodboldpokaler? Investerer du i den nyeste smart home-teknologi? Eller stod du i kø, da Kähler sendte sin messingstribede jubilæumsvase på markedet? Danskerne har ry for at bo hvidt og minimalistisk, men dertil kommer alle de detaljer, som kan gøre hjemmet personligt og unikt – eller til en værre rodebutik.

”Hjemmet er dit visitkort, og jeg synes personligt, det er ekstremt interessant at kigge ind i andres hjem og se, hvem de virkelig er,” siger Emil Thorup, der bl.a. er kendt som tv-vært på programmet ”Nybyggerne”, designer og ejer af møbelvirksomheden Handvärk.

For ham handler god indretning i høj grad om begrænsningens kunst.

”Den største øvelse, vi skal igennem som mennesker er at lære at vælge få, men gode ting. Det gælder både i forhold til mad, tøj og i boligen. Naturligvis af hensyn til kloden, men også fordi det er blevet så nemt at forbruge, at tingene først bliver rigtig fede og unikke, når der er truffet et bevidst, velovervejet og begavet valg.”

Begavet indretning

Derfor behøver din indretning heller ikke ligne en kopi af midteropslaget i et boligmagasin. Den må godt skille sig ud og være både personlig og skæv.

”Men igen handler det om at skære fra og vælge ud – og om at skabe overraskelser. I stedet for at have væggene fyldt med min nieces tegninger, har jeg fx udvalgt én, som jeg har fået professionelt indrammet og hængt op med spot på. Det handler om at træffe nogle bevidste valg og gøre sig umage. Det er så fedt, når man kan mærke, at der er gjort en ekstra indsats,” siger Emil Thorup, som særligt lægger mærke til ét rum, når han besøger andre.

”Jeg har noget med badeværelser. Hvis badeværelset ikke er rent, får jeg en fornemmelse af sjusk – også selvom resten af hjemmet skinner. Er der til gengæld et douchetoilet, sender det et signal om et menneske, som går op i sundhed, velvære og teknologi. Det er et ekstraordinært og begavet valg, som får mig til at gå ud fra, at der også er tænkt over resten af indretningen.”

geberit badeværelse smyle

Rammen om dit liv

For arkitekt og designer Lars Vejen, handler god indretning først og fremmest om, at man selv føler sig godt tilpas.

”Jeg har set mange typer hjem og indretning, som fungerer – også selvom det ikke er min egen smag. Det altafgørende er at afkode, hvad det er, der får en til at føle sig godt tilpas. Det handler ikke om at have et hjem, der er flot for andre, men om at skabe den bedste ramme for netop dit liv,” siger han.

Samtidig forstår han de psykologiske mekanismer, der pludselig giver os alle sammen lyst til at indrette os med en bestemt grøn plante eller en særlig lampe.

”Mennesket er et flokdyr, og vi bliver i høj grad påvirket og inspireret af hinanden. Samtidig har vi forskellige evner, og når vi ser nogen, som er særligt dygtige til indretning, suger vi på deres talent og udstråling i håb om, at det vil se lige så godt ud hjemme hos os. Men det er ikke altid, at sjælen og autenticiteten følger med,” siger Lars Vejen.

Stå ved din smag

I stedet opfordrer han til, at man tager udgangspunkt i de ting, som man særligt godt kan lide i sit hjem.

”Hvis du synes, tingene hober sig op omkring dig, så udvælg de ting, du virkelig er glad for og overvej, hvorfor du er så vild med dem. Måske er der en rød tråd, du kan bruge i resten af din indretning. Hvis det fx er en stol fra din farmor, kan det være, at formen er særligt smuk, at du sidder rigtig godt i den, eller at du forbinder den med gode minder. Det kan til gengæld være, at det blomstrede betræk skal skiftes. Tillad dig selv at stå ved din smag og lad den tegne retningen for stilen i dit hjem,” lyder rådet fra Lars Vejen.