Sundhed og søvn står højt på ønskelisten for 2020

Hvis der står fitnessur, søvnsensor eller douchetoilet på årets ønskeliste, er du helt med på moden. Sundhed er nemlig en af de megatrends, der har betydning for vores valg og vaner. Her kan du blive klogere på flere af tidens tendenser, og hvordan de opstår.

geberit aquaclean badeværelse

Når hver fjerde dansker indfører en kødfri dag, når elløbehjul pludselig dominerer gadebilledet i de større byer, og når vi investerer i slowjuicere, fitnessure og måltidskasser i jagten på sundhed, er det ikke tilfældigt.

”En del af de tendenser, vi ser lige nu, handler om teknologi. Den vigtigste årsag til, at vi streamer og kører rundt på elløbehjul er jo, at det kan lade sig gøre. Men vores normer og vaner påvirkes også af megatrends. For eksempel er sundhed en megatrend, som vil vare ved, fordi vi lever længere og gerne vil have det godt hele livet,” siger Jesper Bo Jensen, ph.d. og direktør i Fremforsk – Center for Fremtidsforskning.

En anden megatrend er bæredygtighed, som er en konsekvens af de klimaforandringer, der er på alles læber, og som for nogle kan føre til flyskam og klimaangst.

”Hver tid har sit trusselsbillede, og lige nu er det klimaet. Da jeg var ung sidst i 70’erne, var det atomkrigen, der truede og fik folk til at feste, som var det deres sidste dag på jorden, indtil aids blev en ny trussel sidst i 80’erne. Derefter kom familien i højsædet i 90’erne, og så kom forbrugsfesten i 00’erne. Nu har vi så fokus på klimaet og konsekvenserne af vores forbrug. På den måde indeholder hver bevægelse sin egen modsætning,” forklarer Jesper Bo Jensen.

geberit aquaclean badeværelse

Du unge viser nye veje

Det er ofte de unge, der driver udviklingen og går nye veje. Demografi har derfor også betydning for, hvilke megatrends, der opstår, og hvordan de udfolder sig. Eksempelvis er store generationer mere dominerende og har dermed større indflydelse end små generationer.

”Sundhed er både en megatrend og et generationsfænomen. Når man kommer op i en vis alder, har man behov for at differentiere sig fra sine forgængere. Så når ens forældre går op i ny nordisk mad, dyre restauranter og fine rødvine, kan det få unge til at gå i den modsatte retning og vælge at leve vegetarisk eller glutenfrit,” siger Jesper Bo Jensen og påpeger, at under frem procent af danskerne lever vegetarisk og under en procent lever vegansk.

”De er faktisk ganske få, men de er til gengæld meget markante omkring det, for det handler også om selviscenesættelse og identitet.”

Det bringer os tilbage til demografiens betydning. De fleste, der er unge i dag, har tilbragt en stor del af deres barndom i daginstitution, og det har betydning for deres tilgang til livet og verden.

geberit aquaclean på badeværelset

”Det er helt sikkert medvirkende til det store behov for selviscenesættelse. Samtidig er de opdraget til, at det er okay at være forskellige. For nogle årtier siden var man meget mere fastlåst til en ideologi. I dag anerkender de unge, at selv om vi alle sammen gerne vil redde verden, så kan vi godt gøre det hver sin måde. Det er helt i orden, at den ene dropper kød og flyrejser, mens en anden tager til Nepal og planter træer,” siger Jesper Bo Jensen.

Ud over sundhed og bæredygtighed er der flere andre tendenser, der vil præge 2020. Du får et overblik over nogle af dem her.