Toilettet har betydning for det sunde arbejdsliv

Det er ikke godt for hverken velvære eller trivsel at holde sig hele arbejdsdagen. Heldigvis er der flere løsninger, som nemt kan gøre arbejdstoilettet mere indbydende.

Gebrit aquaclean mera docuhetoilet

Sommerferien er slut, og for mange betyder det et gensyn med arbejdspladsen – og dermed også med de toiletter, man deler med sine kolleger. Men i en dansk undersøgelse fra 2019 svarer 20 procent af de adspurgte kvinder og 8 procent af mændene, at de helst undgår at gå på toilettet, når de er på job. Årsagerne er forskellige, f.eks. at toilettet ikke er rent, eller at man helst ikke vil dele lyde og lugte med kollegerne.

Det kan dog gå ud over sundheden, hvis man holder sig hele arbejdsdagen. Undertrykker man kroppens signaler, kan det på sigt gøre blæren slappere og kroppens afføringsreflekser sløvere og dermed øge risikoen for urinvejsinfektion eller forstoppelse.

Gode toiletforhold kan altså ikke kun være med til at give gladere, men også sundere medarbejdere. Og en høj trivsel kan aflæses på bundlinjen i form af højere produktivitet, færre sygedage og muligheden for at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere. På den moderne arbejdsplads stiller medarbejderne nemlig også krav til de fysiske rammer.

Toilettet skal være en oplevelse

Det ved de hos møbelvirksomheden JENSENplus, der har mange års erfaring med at indrette kontorer og virksomheder og på den baggrund har åbnet The House med moderne coworking og mødefaciliteter i Aarhus.

”Vi tror på, at fremtidens arbejdsplads er fleksibel, så man i løbet af arbejdsugen kan skifte imellem at være på arbejdspladsen, derhjemme og i et professionelt miljø som her, hvor der også er fleksibilitet i forhold til ens arbejdsopgaver, fordi man kan flytte sig mellem stillepladser, loungeområder, åbne projektpladser og mødelokaler,” siger Jens Erik Nielsen, en af stifterne bag The House, der ligger i et totalrenoveret byhus midt i gågaden.

Huset er blevet istandsat ud i alle hjørner og kroge, og et af de rum, der har fået ekstra opmærksomhed, er faktisk toilettet.

”Det har været vigtigt for os, at hele huset er en oplevelse – også toilettet. Vi malede væggene over to-tre gange, fordi farven ikke var lige i skabet og har indrettet det med AquaClean douchetoilet og andre luksusmærker. Fordi det er en fornøjelse at komme ind på et ordentligt toilet, også når man er på arbejde, og fordi vi ved, at det er den slags wauw-oplevelser, folk husker og gerne fortæller andre om,” siger Jens Erik Nielsen.

Ud over at douchetoilettet vasker dig helt ren efter toiletbesøg, har AquaClean den fordel, at det fås med automatisk lugtudsugning. Netop problematikken med at komme ind på et toilet, der lugter, eller frygten for at efterlade ubehagelig lugt til andre er en af de ting, der kan få nogle til at afholde sig fra at bruge arbejdstoilettet.

Geberit aquaclean mera badeværelse

Musik på toilettet

En anden frygt er de lyde, der ofte følger med toiletbesøg, og som de færreste har lyst til at indvie deres kolleger i. Af den grund kan det være en god idé at skabe et lydtapet på toilettet, fortæller DJ og lyddesigner Karsten Thorhauge fra Loud Music.

”Det er selvfølgelig vigtigt, at toilettet er rent, og det er et stort plus, hvis der også dufter dejligt. Men musik kan gøre oplevelsen mere behagelig uanset hvad. Musik på toilettet er noget, folk husker, og en nem måde at skille sig ud og give folk et sansemæssigt visitkort på,” fortæller han.

Han anbefaler, at man vælger neutral musik, som ikke generer nogen, eller udvælger et lyddesign, som passer til arbejdspladsen.

Geberit aquaclean mera douchetoilet

I bund og grund handler det om at vælge musik eller lyd, som medarbejderne og gæsterne godt kan lide, og som gør dem glade.

”Og så er det afgørende, at volumen er rigtig. For høj musik er irriterende, for lav musik er ligegyldig,” konstaterer Karsten Thorhauge.

Drømmer du om et mere indbydende arbejdstoilet er der altså flere muligheder at kaste sig over – fra ekstra rengøring og duftfriskere til lækker musik, gennemført indretning og douchetoilet.