Turister stiller nye, helt specielle krav til Danmark

Turismen er vigtig for Danmark, og for at tiltrække købestærke udenlandske turister fra andre verdensdele, må turistbranchen leve op til de nye og anderledes krav, de har til deres rejsemål.

AquaClean mera douchetoilet hvidbjerg strandhotel

Stadig flere turister vælger at rejse til Danmark, og det er med til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet. Ifølge tal fra VisitDenmark brugte turisterne 94,7 mia. kr. her i landet i 2016.

Det er især tyskere, nordmænd og svenskere, der vælger Danmark som feriemål. Men også rejsende fra Italien, Frankrig, Indien og Asien kommer i stigende grad hertil som turister. For eksempel havde kinesiske turister 219.000 overnatninger i Danmark sidste år, og fra januar til juni 2017 overnattede japanske turister 33.628 gange i Danmark, hvilket er en stigning på 3,6 procent i forhold til året før.

Også inderne vælger i stadig højere grad at rejse til Danmark. Fra 2008-16 målte VisitDenmark en årlig vækst på 12,7 procent i antallet af indiske overnatninger, og tendensen forventes at fortsætte i år.

”Med Air India, der starter med at flyve tre gange ugentligt mellem Delhi og København fra september 2017, tror vi på en stigning i indiske overnatninger på 8-12 procent,” lyder det fra VisitDenmarks markedschef, Flemming Bruhn, i prognosen for 2017.

Elkedel og douchetoilet, tak

Turister fra nye verdensdele stiller anderledes krav, end den danske turistbranche er vant til. For mange af dem er rejsen deres første møde med europæisk kultur, og det kan være en udfordring for begge parter, fordi kultur, værdier, sprog og normer er helt forskellige fra hinanden. Derfor stiller de nye turistgrupper helt andre krav til indretningen af hoteller, for på deres ferie ønsker de ikke at undvære noget, som de kender og elsker hjemmefra.

For eksempel er det meget vigtigt for asiatiske og indiske turister, at der er elkedel på værelset, da de er vant til at drikke te og kogt, varmt vand. Hjemmefra er de ikke vant til, at vand kan drikkes direkte fra hanen, så hvis der ikke er flaskevand og elkedel på hotelværelset, vil det af mange blive opfattet, som om der ikke er drikkevand til rådighed.

Desuden bruger 70 procent af verdens befolkning vand til at vaske sig efter toiletbesøg. Faktisk er den vestlige verden ret alene om at nøjes med toiletpapir, og i Afrika, Asien og Mellemøsten er vand en selvfølgelig del af toilethygiejnen. Også i Europa foretrækker stadig flere at bruge vand i stedet for papir.

På Kongens Nytorv midt i København ligger det legendariske, femstjernede luksushotel Hotel d’Angleterre. Da hotellet i 2013 genåbnede efter en gennemgribende renovering var badeværelserne indrettet med douchetoilettet Geberit AquaClean. Dermed blev Hotel d’Angleterre det første hotel i Skandinavien, der tilbyder douchetoilet på alle værelser.

Hvidbjerg strandhotel

Kyst og hav trækker også

Mens kinesiske turister ofte har København som destination, kommer langt de fleste turister til Danmark for at opleve kyst, strand og hav. Storbyturismen står kun for 14 procent af overnatningerne, mens kyst- og naturturismen udgør 72 procent af de rejsendes overnatninger.

På den jyske vestkyst er man også klar til at leve op til turisternes skærpede krav. Her åbnede Hvidbjerg Strand Camping & Resort i år et nyt strandhotel i Blåvand med 24 flotte hotellejligheder med havudsigt og adgang til wellness-center og badeland. Også her har man valgt at installere douchetoilettet Geberit AquaClean i alle hotellejligheder.

”Vi vil gerne løfte niveauet og give vores gæster nogle nye og overraskende oplevelser med hjem,” siger Steen Slaikjær, ejer af Hvidbjerg Strand Camping & Resort.I løbet af hotellets første sommer er de fleste overnattende gæster kommet fra Danmark, Tyskland, Norge, Sverige, Holland og Schweiz, hvor over otte procent af husstandene ejer et douchetoilet.

”Hotellet er indrettet som et klassisk strandhotel med stribede tapeter og en maritim stil. Men vores gæster elsker, når der er noget nyt og inspirerende i indretningen, og mange har kommenteret, at det er sjovt, at det ligefrem er en oplevelse at gå på toilettet,” fortæller Steen Slaikjær. Ifølge VisitDenmark rejser de fleste kyst- og naturturister til Danmark for at nyde naturen, slappe af og besøge seværdigheder. Mens storbyturisterne kommer til Danmark for at opleve byens puls, shoppe og gå på café og restaurant.